napelem-szerelés-zuhanásvédelem-leeséselleni-védőeszközök-better
Munkavédelmi hírek Zuhanásvédelem

Napelem és munkavédelem

A napjainkban az egyre népszerűbb napelem-napkollektor telepítése legtöbb esetben háztetőkre, ipari csarnokok tetejére, többszintes épületek tetőszerkezetére történik. ebből adódik, hogy az ilyen rendszerek kiépítése és karbantartása magasban történő munkavégzéssel oldható meg.  Sajnos, mint a legtöbb iparágban, itt is vegyes képet látunk a munkavédelem szempontjából. A nagyobb vállalatok, multinacionális cégek számára természetes a munkavégzéshez elengedhetetlen telepített és egyéni munkavédelmi eszközök biztosítása, használatukat megkövetelik és rendszeresen ellenőrzik. A másik véglet ami elmondható az építőipari tevékenységeket végző vállalkozásokkal kapcsolatban is, hogy az ár- és piaci verseny valamint a hibás megszokás miatt főleg a kis és közepes cégek egyáltalán vagy elégtelen szinten foglalkoznak munkavédelemmel, úgy gondolják, hogy minden munkavégzéshez elegendő az olcsó munkavédelmi cipő, láthatósági mellény, valamilyen kesztyű és kobak. Az egyéni vállalkozók, kényszervállalkozók pedig egyszerűen úgy gondolják, hogy vigyáznak magukra és akkor nem történik semmi baj.

Az internetet böngészve rálelhetünk olyan fotókra, amiken súlyos munkavédelmi hiányosságok látszanak és ezek a képek sok esetben referenciaként használják a cégek, bizonyítva evvel, hogy fel sem merül bennük, hogy saját maguk dokumentálják a szabályszegést és ami sokkal fontosabb, a munkások veszélyeztetését.

Sokan semmilyen munkavédelmi felszerelést nem használnak, erősen bíznak a gondviselésben.
Íme néhány kép, amiket napelem-rendszereket kivitelező cégek saját referenciaképeiként publikálták az interneten:

Sokan úgy gondolják, hogy a jólláthatósági mellény megvédi a zuhanás okozta sérülésektől.
Íme néhány példa a “leesésvédő jólláthatósági mellény”-re:

Külföldi példákon láthatjuk, megoldható a megfelelő zuhanásvédelem a napelemek szerelése közben.
Itt is látható némelyik képen hiányosság, de a testheveder és kikötés legalább megvan:

A napelem rendszerek telepítése és karbantartása során szűkséges munkavédelmi előírások (14/2004. (IV. 19.) –  EN 365 szabvány és a 18/2008. (XII. 3.) SZMM) megegyeznek az általános magasban végzett tevékenységek védelméről szóló szabályokkal, kiegészítve az ide vonatkozó érintésvédelmi előírásokkal, mivel a már összekapcsolt rendszerben több száz voltos egyenfeszültség lehet, viszont sok esetben ezek áramtalanítása nem, vagy nehezen megoldható.

A Better&Better Bt. megoldást kínál magasban végzett munkák leesés elleni védelmére a balesetek valamint a munkavédelmi bírság elkerülése érdekében!
Keressen minket bizalommal, kérjen árajánlatot zuhanásgátló rendszerekre és egyéni védőfelszerelésekre!

Kérdéseivel keressen minket elérhetőségeinken!

munkavédelmi termékek információ és rendelés
+36-30-221-65-17